top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

Cetate Medievala in Dubrovnik

DUBROVNIK -  Cetatea Medievala



Am plecat din tara cu gandul ca o sa ajung sa vizitez Dubrovnik-ul … despre care auzisem ca este frumos dar nu credeam ca poate fi chiar atat de frumos. Cu siguranta merita vazut!  Farmecul sau este adunat in orasul vechi, unul din cele mai bine conservate orase medievale din zona mediteraneana. Principala cale de acces este Poarta Pile. De aici incepe vestita artera Stradum si tot aici zarim fantana lui Onofrio – fantana ce a alimenat orasul cu apa inca din anul 1944. Din artera Stradum pleaca stradute  inguste si cochete care isi dau intalnire in piete mai mici sau mai mari si care parca te invita sa le explorezi. Printre atractiile turistice: Manastira Franciscana, Piata Luza, cladirile palatului Sponza, Palatul Rectorului, etc.  Totul este foarte bine conservat. Zidurile cladirilor sunt aproape intacte si nu dau de gol istoria; chiar daca Dubrovnikul a fost distrus in proportie de 70% in razboiul din fosta Iugoslavie, localnicii au reusit parca imposibilul,reconstruind orasul asa cum a fost.

Pe fiecare straduta gasim cel putin un magazin de suveniruri, baruri si restaurante mai mari sau mai inghesuite.  Majoritatea localurilor sunt foarte mici cu mese doar afara. Sunt cateva cu mese multe doar in pietele principale. Seara cafenelele se aglomereaza iar observarea oamenilor devine principala activitate.

Am iesit din oras pe sub Turnul-Clopotnita chiar in vechiul port. Aici isi fac veacul cateva ambarcatiuni si se simte mirosul de peste. Cu toate ca este un oras-port nu am gasit nici o piata de peste. Am aflat ca piata este doar partea noua a Dubrovnikului. Insa aici, aproape toate restaurantele au specific pescaresc. Preturile nu sunt foarte mici insa se merita, mancarea este foarte buna! Chiar in port este un restaurant pescaresc unde se poate lua masa. Specialitatile dalmate cuprind in special pestele, crustaceii si molustele preparate prin diverse metode. Masa se incheie cu desertul tipic, rožata – o crema de caramel.

Din port se pot face mici croaziere cu barca. O calatorie costa aprox. 10 euro si dureaza 1  ora. De asemenea se pot face excursii de jumatate de zi sau chiar 1 zi intreza pe insula Lakrun. Aici puteti face plaja, exista si o plaja pentru nudisti. Vizitati Gradina Botanica si incercati specialitile locale la restaurantul de langa Manastire. Nu trebuie sa ratati lacul Mrtovo, asemeni Marii Moarte, acest lac plin de sare va permite sa plutiti in el fara sa riscati sa va inecati chiar daca nu sunteti un inotator prea bun.

Orasul vazut de sus

Zidurile orasului sunt printre cele mai bine intretinute din Europa. Aceste ziduri masive au 25 m inaltime, 6 m lungime si 2 km lungime. Se poate urca pe langa Poarta Ploce si se parcurge circuitul nordic  de unde se vad casele si oamenii pana la Turnul Minceta. De aici incepe circuitul sudic, mai lung dar foarte frumos: bastionul Bokar, turlele Manastirilor Sf. Clara, Sf. Ecaterina, Sf. Ignate. Parcurgerea acestor ziduri este cea mai buna modalitate de a simti atmosfera medievala a locului. Momentul culminant este apusul soarelui intrucat reflexe portocalii sunt aruncate pe acoperisurile de teracota si liniile robuste  ale pietrei se rotunjesc. Aici sus, in aceste momente, se pot vedea urmele razboiului, tiglele vechi distingandu-se de cele noi. Taxa de intrare este de 50 kune si sunt deschise intre 09-19:30.

O alta modalitate de a vedea orasul de sus, foarte de sus este de a merge cu telecabina pana la 412 m deasupra marii -Muntii SRD, telecabina moderna ce a fost repusa in functiune de curand. Statia este la 5-10 minute de mers de orasul vechi. O calatorie costa 80 de Kune dus/intors. Se poate achita cash in kune sau se poate plati fara problema  cu un card  de credit. Plecarile sunt la fiecare jumatate de ora. Sus este si un restaurant cu vedere panoramica, un magazin de suveniruri si un amfiteatru. Drumul pana sus este scurt, cam 5 minute insa placerea este infinita.

Cum va deplasati in oras?

In interiorul orasului vechi stradutele inguste permit doar deplasarea pe jos. Masinile nu au acces. Intre orasul vechi si celelalte zone ale Dubrovnikului va puteti deplasa cu autobuzul. Sunt linii care leaga toate zonele orasului. O calatorie costa 8 Kune. Cartelele se pot cumpara de la chioscurile din apropierea statiilor sau direct de la sofer. Taxiul este cam scum. Se negociaza direct cu soferul. In week-end poate ajunge chiar si la 25 euro/drum din centrul vechi pe timpul noptii, daca hotelul la care stati este undeva la 6-7 km de centru.

Astazi Dubrovnik-ul a pastrat din trecut partea veche a orasului insa, in egala masura, este un oras modern, care s-a adaptat unui nou ritm de viata. Daca aveti sansa de a vizita orasul vara mergeti la festivalul organizat aici pentru a vedea spectacole de teatru, muzica si dans. Tot aici in octombrie are loc. Festivalul International de Film din Dubrovnik.


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page